Adi ortaklık tanıkla ispat edilebilir mi?

Somut olayda, taraflar arasında yazılı bir adi ortaklık sözleşmesi bulunmamakta ise de; davacılar ile davalılar kardeş olup, HMK.'nun 203/1 maddesi gereğince, olayda tanık da dinlenebilecektir. Davacı taraf, adi ortaklığın bulunduğunu iddia edip, bu iddiasının ispatı yönünden tanık deliline dayanmıştır.

Adi ortaklık şirketi nasıl kurulur?

Adi şirket kurmak isteyen kişiler bu ortaklığı noter huzurunda imzaladıkları bir sözleşme ile kurabilmektedir. Adi ortaklıklar da ticaret siciline kaydolma zorunluluğu bulunmamaktadır fakat adi ortaklık sonrasında ticaret siciline kaydolmak istenirse her ortağın ayrı ayrı kaydı gerçekleştirilmektedir.

Adi ortaklık feshi nasıl olur?

Adi Ortaklık Sözleşmesinin Feshi Bir farklı durum; sözleşmede ortaklığın devam edeceğine ilişkin bir hüküm yoksa, ortaklığın kısıtlanması, iflası veya tasfiyedeki payının cebri icra yoluyla paraya çevrilmesiyle olur. Bütün ortakların oybirliğiyle karar vermesiyle gerçekleşir.

Adi ortaklıkta ortaklıktan kaynaklanan borçlara ilişkin zamanaşımı süresi kaç yıldır?

Alacak Zamanaşımı Süresi Alacaklar için zamanaşımı süresi, Borçlar Kanunu 146. – 161. maddelerde düzenlenmiştir. Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, her alacak on yıllık zamanaşımına tabidir. Alacak zamanaşımı süreleri, sözleşmeyle değiştirilemez.

Adi ortaklık sözleşmesi zorunlu mu?

Sözleşme Unsuru Adi ortaklık, kanun gereğince iki ya da daha fazla kişinin emeklerini ve mallarını ortak bir amaca ulaşmak için birleştirdikleri bir sözleşmedir. Adi ortaklık sözleşmesi, sürekli edimli bir borç sözleşmesidir. Adi ortaklık sözleşmesi herhangi bir şekle tabi değildir.

Adi ortaklık mı şahıs şirketi mi?

Şahıs şirketleri TTK'ya göre Kolektif şirket ve Komandit şirket olarak ikiye ayrılmakla beraber, ticari hayatta fazla tercih edilmeyen ortaklık tipleri olarak yer almaktadırlar. Bununla birlikte Borçlar Kanunu'nda düzenlenmekte olan adi şirketler de yine şahıs şirketleri grubuna dahildir.

Adi ortaklık kimler arasında kurulabilir?

Borçlar Kanunu'nun ilgili maddelerine göre taraflar doğrudan doğruya bir adi ortaklık kurabilirler, ya da bu ortaklık Ticaret Kanunu'nda belirtilen şirketlerin açık özelliklerini (Mümeyyiz vasıfları) taşımayan bir ortaklık ise bu ortaklık adi şirket sayılmaktadır. Adi ortaklıklar tüzel kişiliğe sahip değillerdir.

Adi ortaklık nasıl ispat edilir?

Ancak, ihtilaf çıktığında, adi ortaklık ilişkisinin varlığını ispat yükü iddia edene düşer. Bu iddiayı ileri süren taraf, adi ortaklık ilişkisi bir sözleşme olduğundan, iddiasını HMK. md.200 gereğince senet (kesin delil) ile ispat etmelidir.

Adi ortaklığın fesih sebebi nedir?

Ortaklık sözleşmesinde öngörülen amacın gerçekleşmesi veya gerçekleşmesinin imkânsız duruma gelmesiyle. hüküm koyulmamış veya ortaklardan birinin ölmesi. Sözleşmede ortaklığın devam edeceğine ilişkin bir hüküm yoksa bir ortağın kısıtlanması, iflası veya tasfiyedeki payının cebrî icra yoluyla paraya çevrilmesiyle.

Adi ortaklık tanıkla ispat edilebilir mi?
Scroll to top